Luc Dresselaers richtte in 1999 een trio op met blokfluit, viool en klavecimbel. Onder zijn leiding als dirigent, blokfluitist en violist, groeide Luciano in tien jaar tijd uit tot een kamermuziekgroep met blokfluiten en een volwaardige strijkersgroep en zorgden gitaar, slagwerk of zang voor andere klankkleuren. Telemann, al snel onze favoriete componist, kwam uitgebreid in de schijnwerpers. Luciano groeide zowel in aantal muzikanten als in bezetting en Luc ging in een ruimer repertorium grasduinen: kamermuziek van de renaissance tot nu, met een duidelijk accent op de barok uit Duitsland, Frankrijk en Italië. Ook muziek uit de Lage Landen vanaf de middeleeuwen en van de Engelse impressionisten kwam aan bod. De samenwerking met amateurmusici uit de wijde omgeving voor de Passieconcerten 2007 resulteerde opnieuw in groei voor ons ensemble, letterlijk én figuurlijk. 

Luciano bouwde enkele vaste waarden uit in het jaarprogramma: tijdens de Week van de Amateurkunsten een Aperitiefconcert in de Lakenhal of kasteel Le Paige in Herentals, in mei een themaconcert 'Spring' in de Zandkapel in Noorderwijk en onze kerstconcerten in de Sint Catharinakerk op het begijnhof van Herentals. Het ensemble wordt regelmatig gevraagd om te musiceren tijdens recepties, huwelijksvieringen, begrafenissen en vernissages. 

Luciano mocht van 2010 tot 2014 het Stadspark van Aarschot muzikaal opfleuren met een avondconcert tijdens de jaarlijkse St.-Rochusverlichting op 15 augustus, een aparte belevenis! 

2010 was een uitzonderlijk jaar voor Luciano. Wij musiceerden op vernissages en vieringen in Zandhoven, Olen, Westerlo, Mol en Aarschot, bij de inhuldiging van nieuwe ziekenhuisvleugels in Herentals, op verschillende feesten in Huize De Sterrewijzer in Olen, Spring 6 in Noorderwijk en ons kerstconcert in Herentals. Blije, moeilijke en droevige momenten, ondersteund met muziek, die bij de muzikanten gemengde gevoelens opriepen. In 2011 moesten we immers afscheid van Luc. Met dankbaarheid kijken we terug en musiceren we verder; dat was ook zijn vurige wens. 

Jef, broer van Luc, leidde Luciano van 2011 tot eind 2016 als dirigent en violist. Hij bleef de samenklank van strijkers en blokfluiten combineren, soms ingekleurd met zang en andere instrumenten. De uitvoering van de Deutsche Messe van Schubert met het Sint-Pieterskoor in Turnhout en de dubbelconcerten met Jeux-partiS in Morkhoven en Bierbeek vormden een echte verrijking. We leerden ook buiten de lijntjes kleuren wat repertorium betreft en maakten kennis met heel wat onbekende pareltjes.

Sinds 2017 neemt Martje Hermans de leiding en de contrabaspartij op zich. Met haar als gids worden nieuw muzikale wegen ingeslagen; ze liet ons bij Bach  een jazzy kantje ontdekken en Scandinavië gaat zeker een rol spelen!

De muziek brengt een soort genoegen teweeg waar de menselijke natuur niet buiten kan. [Confucius]